Erytrytol  jest naturalnym alkoholem cukrowym (poliolem), “cukrem melonowym” występującym w wielu owocach i warzywach. Jako zamiennik cukru stołowego erytrytol jest stosowany jako bezkaloryczny nośnik intensywnych substancji słodzących, który nie ma właściwości kariogennych.

Erytrytol ma istotne zalety, gdy jest stosowany w przetwórstwie żywności:

  • Ma przyjemny słodki smak i efekt chłodzący o intensywności równej około 70% zwykłego cukru;
  • Jest to jedyny alkohol cukrowy o zerowej zawartości kalorii;
  • Jest dobrze tolerowany przez układ pokarmowy bez skutków ubocznych, nawet w nieco większych dawkach niż cukier konwencjonalny;
  • Chroni zęby przed powstawaniem ubytków, hamuje aktywność bakterii próchnicotwórczych;
  • Najważniejszą korzyścią zdrowotną erytrytolu jest to, że nie wpływa on w ogóle na poziom glukozy we krwi, dlatego nadaje się do stosowania w diecie dietetycznej i cukrzycowej.

Zastosowanie erytrytolu w wyrobach cukierniczych

Dzięki zastosowaniu erytrytolu w produkcji słodyczy można uzyskać niskokaloryczne produkty dietetyczne o doskonałym smaku, nie wpływające na poziom glukozy we krwi i nieszkodliwe dla zębów: cukierki takie jak mleczne toffi (krówki); cukierki pomadowe, masy pomadowe; kremy i nadzienia tłuszczowe;
– kremowa posypka.

Zastosowanie erytrytolu w napojach

Erytrytol wykazuje synergię ilościową i jakościową w połączeniu z silnymi substancjami słodzącymi w napojach. Dodanie niewielkiej ilości erytrytolu zbliża profil smakowy intensywnie słodzonych napojów dietetycznych do profilu cukru i usuwa wszelkie gorzkie lub nieprzyjemne smaki.

Erytrytol 1kg dostępny w Bee eliminuje również obce, cierpkie i gorzkie smaki w napojach, takich jak kawa, herbata i sok grejpfrutowy. Erytrytol to wyjątkowy składnik, który w połączeniu z ekstraktami stewiolowymi może wyeliminować ich posmak w napojach.

Jednym z innowacyjnych zastosowań erytrytolu jest produkcja bezkalorycznych mrożonych napojów gazowanych. Potrzeba 3 razy mniej erytrytolu, aby zapewnić taką samą temperaturę zamarzania jak w przypadku napojów na bazie cukru.